filter op merken

Boneco
Venta Airwashers
Stadler FormLuchtbevochtigers

 Luchtbevochtigers zijn een must voor het behoud van uw vloer. Ook voor al het houten meubulair, antiek en uiteraard uw eigen gezondheid is een goede luchtvochtigheid in huis aan te raden. Een ideale luchtvochigheid ligt tussen de 50 en 65% RLV. Tijdens het stookseizoen kan de luchtvochtigheid in huis dalen tot onder de 30%. Dit is zeer slecht voor uw kostbare vloer, meubelen en ook uiteraard uw eigen gezondheid. Hiervoor zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers te verkrijgen en wij leggen hieronder in het kort uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende types.

Airwashers:  Dit zijn luchtbevochtigers met een dubbele functie. Door de ingenieuze werking van een lammellenrad bevochtigt het de lucht niet alleen maar reinigt de lucht ook. Eventuele geurtjes en stof worden in het water opgenomen en worden niet terug geblazen in de lucht. De lucht wordt d.m.v. een fluisterstille ventilatore door het grote oppervlak van de lammellen geblazen waardoor de lucht bevochtigt wordt. Hiervoor zijn geen speciale filters voor nodig. Door de dubbele functie zijn deze apparaten wel wat duurder.

Koudverdampers: Deze luchtbevochtigers werken ook met een fluisterstille ventilator. Deze blaast de lucht door een "sok" die het water opzuigt. Hierdoor wordt de lucht bevochtigt en eventueel ontdaan van grove stofdeeltjes. Deze filters moeten wel minimaal eens per jaar worden vervangen. Over het algemeen zijn deze apparaten niet al te duur.

Stoom bevochtigers: Dit zijn de oude types luchtbevochtigers. Ze zijn zeer effectief en goedkoop. Alleen is er wel enige voorzichtigheid geacht met kinderen en huisdieren aangezien het hete stoom is. Ook zullen deze bevochtigers wat meer stroom verbruiken dan de andere apparaten.

Ultrasone bevochtigers: Dit zijn de bekende koudstoombevochtigers. Deze luchtbevochtigers werken met een ultrasoon trillend plaatje wat het water in waterdamp verandert. Deze apparaten zijn stil en energiezuinig. Bepaalde types kunnen de stoom verwarmen zodat de ruimte niet zal afkoelen door het apparaat. Deze bevochtiger zal wel op een tafeltje moeten staan omdat de stoom moet zijn opgenomen in de lucht voordat het de grond raakt. Gebeurt dit niet dan kunt u watervlekken krijgen op uw vloer. Ook als het kalkfilter niet regelmatig wordt vernieuwd kan er een witte kalkwaas ontstaan op uw meubulair.